Om InfraBIM Open

InfraBIM Open organiseras av buildingSMART Finland och är en av de större konferenserna som fokuserar på Open BIM och infrastruktur.

I år lockade konferensen cirka 600 deltagare från 30 länder.

Ladda ner presentationer från konferensen (länk)

På konferensen blev det tydligt att branschen börjar bli mogen för att på allvar ta sig an förvaltningsfasen när det gäller digital informationshantering. Det pratades mycket om överföringen från projekt till förvaltning.

Programmet var omfattande men här nedan presenteras några av inslagen.

Byggbranschen blir lättillgänglig med hjälp av film

Fred Mills från B1M höll första keynote presentationen på ämnet "How do we Fundamentally Change the Perception of Construction on Planet Earth?". Mills berättade om hur B1M arbetar med att göra byggbranschen mer lättillgänglig med hjälp av film. Deras Youtubekanal har 10 miljoner tittare per månad.

Till B1Ms YouTube-kanal

Plattform för all data på finska Trafikverket

Finska Trafikledsverket presenterade den plattform, Velho, som de utvecklar till ett informationssystem för all deras data. Ett ambitiöst och omfattande projekt som de kommit ganska långt med.

Inspirerande arbete med informationshantering i Estland

Jaan Saar från Estland framförde en mycket inspirerande presentation om hur Estland arbetar med informationshantering inom samhällsbyggnadssektorn. Bland annat utvecklar de något de kallar för ”The E-constuction Platform”. Jaan beskrev det så här:

"The platform will provide the digital infrastructure for collaborative data sharing and integrate innovative services related to the planning, design, construction and maintenance of built assets."

På gång hos svenska Trafikverket

Peter Axelsson och Karin Andersson från Trafikverket presenterade hur Trafikverket klättrar uppför utvecklingstrappan och vad som ligger framför oss inom det närmaste. De lyfte fram påbörjandet av överlämningen av Förbifart Stockholm till förvaltningen och strukturering av Trafikverkets anläggningar som två stora aktiviteter för 2020.

Text: Pontus Bengtson


Anläggningsgruppens möte den 17 mars kommer Pontus Bengtson berätta mer om vad som hände på konferensen.

Uppdaterad den