I samband med BIM Alliance årsstämma som hölls tidigt under tisdagsmorgonen annordnades också en stor konferens under namnet Digitaliseringen och BIM. De över 200 deltagarna bjöds på föredrag och diskussion om digitaliseringens utmaningar och möjligheter, som ser olika ut beroende på perspektiv. Under förmiddagen talade Mehmet Kaplan, som bland annat underströk behovet av att låta digitaliseringen ta plats i samhället, men att det inte räcker med att sätta en läsplatta i handen på barnen. Han menade också att Sverige inte kommer klara bostadsmålet 2025 utan digitaliseringen. Under samma pass talade Anna Felländer om delningsekonomin, collaborative consumtion och smarta städer. Tillsammans med BIM Alliance ordförande Ulrika Fancke avslutade första passets talare med en paneldiskussion byggd på frågor från publiken. Några av publikens frågor rörde framtiden för bostadsmarknaden, Sveriges digitalisering i internationell jämförelse och var landsbyggden får plats.

Publiken på konferensen
Fullsatt i stora salen på Scandic Continental.
Anna Felländer, Digitalisering- och framtidsekonom på Swedbank.
Anna Felländer, Digitalisering- och framtidsekonom på Swedbank.
Paneldiskussion med Anna Felländer, Ulrika Francke och Mehmet Kaplan.
Paneldiskussion med Anna Felländer, Ulrika Francke och Mehmet Kaplan.
Johan von Schantz, Teknisk Direktör på Trafikförvaltningen.
Johan von Schantz, Teknisk Direktör på Trafikförvaltningen.

Johan von Schantz från Trafikförvaltningen berättade om SL 4D och hur digitaliseringen banar väg och öppnar möjligheter för helt nya sätt att bygga. Hans fråga till publiken om vem som åker kollektivt och hur ofta resulterade i att von Schantz korade de som köper SL-kort och därefter cyklar till jobbet, till vinnare.

Resultat av mentometer
Resultat av mentometer

Moderator Anna Bellman involverade publiken, som fick tycka till genom mentometer-systemet i sina mobiler och surfplattor. Matthias Bayer och Anders Landin från Hilti var till exempel nyfikna på hur många i publiken som ansåg att leverantörer adderar värde och utvecklar organisationen.

Efter en smakrik lunchbuffé under det flera våningar höga glastaket inleddes eftermiddagen med framföranden av Magnus Forsberg på Microsoft, Johan von Schantz från Trafikförvaltningen och BIM Alliance vd Olle Samuelsson, som talade om Smart Built Environment, programmet för digitalisering och industrialisering. Förutom ovan nämnda talade även Pekka Mutikainen och Roger Taringer från Skanska. Sist ut bland talarna var Rogier Jongeling från BIM Alliance som knöt ihop påsen innan utvärderingen som också den skedde genom mentometer-knapparna. Bland publikens kommentarer fanns bland annat meningen "Spännande med högaktuella ämnen. Många bra infallsvinklar!"

Rogier Jongeling, BIM Alliance.
Rogier Jongeling, BIM Alliance.
Besökare möts under pausen.
Besökare möts under pausen.
Samtalet fortsatte under efterföljande mingel.