För två veckor sedan spenderade jag nästan en hel vecka i UK och träffade faktiskt EN person som var för Brexit, en taxichaufför som skjutsade oss till flyget i New Castle efter att konferensen "BIM show live" avslutats. Han fnös när jag sa att han var den första person som jag träffat som röstat för och som var nöjd med det resultatet: ”Well, you only met the minority luv”.

Resan började i Leeds hos företaget CITU, där jag höll i en workshop och flera möten. Syftet var att förtydliga viktiga förutsättningar för deras BIM-implementation och framtagande av maskinkoder.

Tänk att erfarenheter från småhusperioden av mitt liv kom till nytta igen! Spännande också att företag som CITU väljer ett arkitektkontor som kan hjälpa dem med verksamhetsutveckling typ BIM-strategisk rådgivning.

New Castle och BIM show live var nästa stopp. Två dagars konferens med en spännande agenda med fyra spår: Data, Stories, Next Generation och Strategy. Arrangörerna var ute efter nya engagerande format samt roliga och personliga perspektiv, vilket de tydliggjorde när man lämnade in ansökningar om talarplatser. På agendan återfanns titlar som “A butcher, a baker and a cabinetmaker”, “Sexy Data – The data that the AEC sector should be using” och “Technology is the future of Architecture but it won´t replace you”.

Keynot-talaren Nell Watson fick mig att sitta blixtstilla i 45 min utan att ta en enda anteckning… På ett pedagogiskt, lugnande och inspirerande sätt fick hon mig att inse exakt hur omstörtande de förändringar vi står inför är och hur snabbt de kan vara här. Känns viktigt att vi börjar prata och kanske ännu viktigare att vi börjar testa för att förstå. Ju mer jag hörde desto mer relevant känns boken, ”Humans are underrated” som alla medarbetare på Digital Design & BIM fick i julklapp. Geoff Colvin konstaterar i boken att vi ska fokusera på att bli ännu bättre på vad vi naturligt kan; känna och visa empati, lösa problem i grupp och storytelling.

Fler programpunkter handlade om machine learning, exempelvis pratade en grymt trevlig och smart arkitekt från Grimshaw om ”Machine learning: a practical application in BIM”. Märkbart var också att det finns en egen organisation för att locka in kvinnor till BIM industrin och att flera företag pratade om hur svårt det är att uppnå BIM level 2. Flera framstående projektutvecklare stod på scen och pratade om hur de förväntar sig att deras konsulter utmanar dem till att utveckla sin verksamhet och affär.

White och Bonava var de enda representanterna från Sverige och Skandinavien på konferensen. Patrik Lindvall, VDC chef på Bonava pratade transparent om ”Radical collaboration. Is there a business case”. En av de sista sakerna som hände på konferensen var såklart den viktigaste. Mina duktiga kollegor Rikard Matson och Sara Yllner (från London-kontoret) höll tillsammans med mig föredraget, ”A Reviting Tale”, i ett helt nytt format som vi kallar ”Story telling as you go along”. Deltagarna styrde fortsättningen på alla våra tre berättelser, våra respektive resor i White Arkitekters förändring kring BIM.

Sara, en svensk arkitekt som flyttat till London och precis börjat på White. Rikard, från kontor till central övergripande metodiktutveckling. Min mer strategiska resa från BIM-implementation till verksamhetsförändring utifrån digitalisering. Sjukt stolt över mina duktiga kollegor som innan var så nervösa. De kunde inte fokusera eller äta någonting under hela torsdagen. Trots det kliver de in och berättar sin historia på ett personligt och engagerande sätt. Diskussionerna efteråt var livliga och intressanta, exempelvis frågade en av deltagarna: ”Do you think that architects will make less irrelevant decisions thanks to new technology?”. Vi svarade med en fråga: ”Do you think humans are going to stop making irrelevant decisions?” Det visade sig vara ett bra sätt att få igång en diskussion där alla deltog.

BIM show live kändes fräscht och intimt. Vi åkte därifrån med en massa spännande nya kontakter, som lite bättre föredragshållare och så inspirerade! Och vi träffade inte en enda som var för Brexit på hela konferensen… alltså var det minoriteten som var där, enligt taxi chauffören.

/ Nina Borgström

Uppdaterad den