buildingSMART International Awards är ett pris som är indelat i flera kategorier som representerar olika delar av samhällsbyggnadssektorn som visat på nyttan med att tillämpa valfria öppna standarder. Det är de bästa exemplen från hela världen som belönas i tävlingen. Priset delas ut av intresseorganisationen buildingSMART International. Det är BIM-världens mest prestigefyllda pris och kallas ibland för VM i BIM.

Inom buildingSMART International Awards finns många bra exempel på lyckade tillämpningar med öppna standarder. Här lyfter vi fram ett axplock:

Finavia Corporation, Finland

Kategori i tävlingen Design for buildings (Design av byggnader).

Finland lyckades ta hem priset i kategorin Design av byggnader: Finavia Corporation – ”Helsinki Airport Development Programme Projects 2013-2023 | Building the Future of HEL with People and BIM”.

Slutgiltig videopresentation till tävlingen år 2023.

Finavia Corporation

Statsbygg i Norge med AEC3 i Tyskland

Kategori i tävlingen Design Buildings (Design av byggnader).

Norge tog hem ett Special Mention’s pris för sitt bidrag ”Life-cycle openBIM at Norwegian Viking Age Museum”. Man har exempelvis simulerat transporten av vikingaskepp med IFC objekt.

Ta gärna del av BIM Alliance webbinar från december 2022 där man diskuterar denna och några fler inspirerande exempel på BIM-tillämpningar i framkant som även är prisbelönta i buildingSMART Awards.

Läs gärna mer om pristagarna år 2022 på buildingSMART.org

Slutgiltig videopresentation till tävlingen år 2022.

Statsbygg

Future Insight, Nederländerna

Kategori i tävlingen Technology (Tekniska lösningar).

Holländska Future Insight vann i kategorin Tekniska lösningar med sitt bidrag ”Implementation of BIM-based building permit process in Estonia”.

– De visar på en vision om att vi är på väg mot ett plattformstänk för digital samhällsbyggnadsinformation. Detta ger oss möjlighet att hämta data ur flera olika källor och att då kunna dataförsörja många användningsområden, exempelvis en digital tvilling av stadsmodell, för bygglov och mycket annat, säger Susanne Nellemann Ek vd på BIM Alliance.

Läs gärna mer om vinnarna år 2022 på buildingSMART.org och ta del av BIM Alliance nyhet om att Estland satsar på nationell digital tvilling. BIM Alliance lyfte även detta och fler exempel under ett webbinar från december 2022.

Slutgiltig videopresentation till tävlingen år 2022.

Future Insight

MKP GmbH, Tyskland

Kategori i tävlingen Asset Management (Tillgångsförvaltning).

Tyska MKP GmbH vann i kategorin Tillgångsförvaltning med sitt bidrag ”smartBRIDGE Hamburg | the openBIM-based digital twin for bridge maintenance​”.

Ta gärna del av BIM Alliance webbinar från april 2022 där man diskuterar denna och några fler inspirerande exempel på BIM-tillämpningar i framkant som även är prisbelönta i buildingSMART Awards.

Slutgiltig videopresentation till tävlingen år 2021, samt kort presentation.

MKP GmbH

Statens Vegvesen, Norge

Kategori i tävlingen Client Leadership (Kundrelationer).

Norge vann i kategorin Kundrelationer med ”Machine Readable Norwegian Classification Manual for Bridge Registrations”.

Bjørnar Markussen, Aas-Jakobsen, representant för Statens Vegvesen i Norge, berättade i ett BIM Alliance event om deras pilotprojekt och hur en maskinläsbar handbok om broklassificering skapar nytta för beställare och förenklar för projektörer. Ta gärna del av BIM Alliance event där presentation finns om Bjørnafjorden.

Slutgiltig videopresentation till tävlingen år 2020, samt kort presentation.

Statens Vegvesen

Byggstyrning, Sverige

Kategori i tävlingen Construction (Konstruktion).

År 2020 vann det svenska projektet Celsius tävlingen i kategorin Konstruktion för ett kontorshus i Uppsala som rymmer bland annat labb, science park och som har plats för Livsmedelsverket. Projektet Celsius genomfördes helt modellbaserat som ett samarbete mellan Vasakronan och Byggstyrning. Projektet var ett av Sveriges första byggprojekt där BIM används i hela processen.

Läs gärna mer om vinnarna år 2020 på buildingSMART.org och ta del av BIM Alliance nyhet om det svenska projektet Celsius och intervjun i Byggkoll. Det finns även en film om projekt Celsius.

– Många projekterar digitalt men gör sedan om alltihop till döda ritningar men här följer modellen med ut i produktionen, säger Anders Boström nu chef projektgenomförande på Vasakronan.

– Den stora grejen är att det blir betydligt färre fel i produktionen, menar Kjell Karlsson projektledare på Byggstyrning.

Slutgiltig videopresentation till tävlingen år 2020, samt kort presentation.

Byggstyrning

buildingSMART International Awards

Är du involverad i ett projekt i Sverige som drar nytta av BIM i öppna format och som du tycker förtjänar internationell uppmärksamhet? Då ska du nominera projektet!
buildingSMART International Awards är ett bra sätt att marknadsföra sig och visa på bra lösningar.
Läs mer om tävlingen ”VM i BIM” för innovationer inom öppna standarder.

Läs mer om buildingSMART