Amanda Borneke är en hållbarhetsprofil inom byggbranschen och har specialiserat sig inom demontering, återbruk och cirkulära flöden. Till vardags arbetar hon på CS Riv & Håltagning AB. Nyligen fick hon och resten av juryn ta del av de tävlande bidragen i innovationstävlingen Digitalt cirkulärt anläggningsbyggande inom Smart Built Environment.
Hej Amanda, vilken är din spontana känsla efter att ha lyssnar på de fyra tävlingsbidragen?
– Jag märkte att det var vassa individer från vassa aktörer. Det kommer bli ett jämt race och vi som sitter i juryn känner verkligen på utmaningen. Det som skiljer bidragen åt är vem de har skapat lösningen för till exempel beställaren, projektledargruppen, avfallsavsättaren eller byggarbetarna.
Vad tror du att den här typen av arbetssätt, som innovationstävlingen, kan bidra till?
– Intersektionalliteten i problemlösningar är underskattat. Jag tror egentligen att innovationstävlingar, som den här, är platsen där vi verkligen kan ta tillvara på olika perspektiv och erfarenheter från olika branscher. Det är när de mest osannolika parterna hamnar i samma projektgrupp som innovationen föds.
Innovationstävlingen syftar till att utveckla innovativa idéer för ett hållbart samhällsbyggande. I tävlingen träffas kollegor från olika delar av sektorn för att tillsammans hitta lösningar på komplexa problem. I innovationstävlingen Cirkulärt digitalt anläggningsbyggande bidrar spelare tillsammans med sitt lag med affärsmässiga lösningar som ger verklig nytta!
Om du fick önska dig en innovationstävling, vad skulle den handla om?
– Proptech och hållbarhet hade varit fantastiskt spännande! Hur fastighetsteknologi kan bidra till bättre byggnader och beteendeförändring.
Final i innovationstävlingen 9 september
Finalen i innovationstävlingen med prisutdelning sker den 9 september. Finalen sker som ett webbinarium med möjlighet att också delta på plats. Anmäl dig nu!