Fortsatta digitala event och med fler besökare på våra digitala frukostar, konferenser och årsmöten än någonsin tidigare. 2021 har bjudit på en digital gemenskap och en ökad tillgänglighet – något som har varit till nytta för alla våra medlemmar.
Den 16 april satte flera aktörer tonen när de träffade riksdagen på ett digitalt seminarium. BIM Alliance var en av nio deltagare och lyfte – och utmanade – bland annat med krav på att staten i sin roll som byggherre visar vägen och kravställer digitalt och modellbaserat arbetssätt. Det var ett spår som även följdes in i maj.
När Lars Christian Fredenlund, direktör i coBuilder, inspirationstalade på BIM Alliance utblickskonferens den 19 maj delade han med sig av perspektiv på digitaliseringen i Norden och Europa. Medskicket - och utmaningen - var att Sveriges byggbransch måste öka tempot.
I början på september utlovades en fullspäckad höst i nyhetsbrevet, och så blev det. Den 1 september lanserades Nationella Riktlinjer för livscykelinformation för byggd miljö. Lanseringen var efterlängtad och webbportalen är ett resultat av ett flerårigt projekt. Under hösten har flertalet organisationer och företag anslutit sig till portalen och den fortsätter att växa.
Ett av BIM Alliance tre tematiska områden handlar om att vägleda till standarder. Förutom Nationella Riktlinjer, som erbjuder vägledning till standarder och ”best practice” i att använda standarder, skapades även Standardkartan för att möta det behovet. Den har tagits fram av BIM Alliance Tekniskt råd i samarbete med BIM Alliance intressentgrupper och är en klickbar översikt av BIM-standarder.
Standardkartan lanserades på Arbeta smart inom planering och byggande 2021 i september och oktober – en konferens som i år var både fysisk och digital. Vi återvänder till Arbeta Smart även 2022.
En av BIM Alliance kärnverksamheter är våra frukostseminarier. På senare år har de förvandlats till webbinarier, och BIM-frukostarna har vuxit i storlek. I november hade vi över 200 anmälda till en frukost på temat "Modelleringsteknik, BIM och juridiken". Det visar att BIM Alliance medlemmar har ett stort engagemang och en stark gemensam röst – det är precis det som behövs för att accelerera den digitala omställningen.
Den här rösten sattes i arbete i november när BIM Alliance med flera publicerade ett pressmeddelande med ställningstagandet att vi ställer oss bakom byggentreprenörernas krav att GTIN ska vara gemensam identifierare av byggprodukter och användas av alla i hela branschen vid halvårsskiftet 2022. En nödvändighet och en viktig pusselbit i sektorns arbete att minska klimat- och miljöpåverkan, öka effektiviteten och öka kvaliteten.
Om mindre än två veckor kliver vi in i 2022. Vi hoppas att det är ett år som fortsätter i samma anda med en sektor som vågar utmana, som visar sin kompetens och som ställer krav på en digital och hållbar omställning.
Tack för i år, vi ses 2022!