buildingSMART International Awards är ett pris som delas ut till aktörer verksamma inom bygg-, anläggnings-, förvaltningssektorn och akademin som visat på nyttan med att tillämpa valfria öppna standarder.

buildingSMART International Awards 2023

Ansökningsperiod sträcker sig från den 15 mars till den 31 maj.

Juryn utser finalister till och med i juli.

Finalisterna presenterar för en mindre jury i augusti.

Vinnarna presenteras på buildingSMART International Summit den 18-21 september.

Information om buildingSMART International Awards 2023.

Det är de bästa exemplen från hela världen som belönas i tävlingen. Priset delas ut av intresseorganisationen buildingSMART International.

Priset är indelat i flera kategorier som representerar olika delar av samhällsbyggnadssektorn; projekt, förvaltning, forskning och teknik. Vinnarna utses av en oberoende jury med deltagare från ett tjugotal länder. buildingSMART International Awards delas ut årligen vid en högtidlig ceremoni. Det är BIM-världens mest prestigefyllda pris och kallas ibland för VM i BIM.

Kategorier och teman för år 2023

Bidragen ska nyttja ett eller flera buildingSMART-verktyg eller standarder och kom ihåg att hållbarhet är högt prioriterad.

Tidigare erfarenheter

Det skickas in många bidrag till tävlingen och år 2020 fick vi en svensk vinnare.

Förra året
Förra året fick tävlingen 9 vinnare, av de över 100 bidrag skickades in till tävlingen. Bidragen granskas av en jury på 153 personer från ett 20-tal olika länder.

Exempelvis så vann nederländska Future Insight i kategorin Technology med sitt bidrag ”Implementation of BIM-based building permit process in Estonia”.

Ta gärna del av buildingSMART International Awards 2022, samt se sändningen där vinnarna presenterades!

Svensk vinnare
År 2020 vann det svenska projektet Celsius tävlingen i kategorin konstruktion för ett kontorshus i Uppsala som rymmer bland annat labb, sciencepark och som har plats för Livsmedelsverket. Projektet Celsius var ett av Sveriges första byggprojekt där BIM används i hela processen.

Läs gärna mer om vinnarna år 2020 på buildingSMART.org och ta del av BIM Alliance nyhet om det svenska projektet Celsius och intervjun i Byggkoll. Det finns även en film om projekt Celsius.

– Många projekterar digitalt men gör sedan om alltihop till döda ritningar men här följer modellen med ut i produktionen, säger Anders Boström nu chef projektgenomförande på Vasakronan.

– Den stora grejen är att det blir betydligt färre fel i produktionen, menar Kjell Karlsson projektledare på Byggstyrning.

Uppdaterad den