Välkommen till vårt Hackaton - sätt ihop ett lag och var med att programmera och inspireras av andras färdigheter!
Här hittar du inspelningen från uppstartsmötet den 26 september.
Presentation:
Frågor och svar!
När?
Hackathonet äger rum 26 september till den 2 oktober i egen regi och tre finalister kommer att presenteras på konferensen Arbeta smart den 5 oktober på Kulturhuset i Stockholm. Läs mer om Arbeta Smart här.
Vilka ska delta?
Utvecklare och designers inom system, webb, GIS, BIM och FME som vill utforska möjligheterna med de öppna formaten IFC och CityGML för en smartare och mer hållbar samhällsbyggnadsprocess inom infrastruktur, arkitektur och/eller stadsutveckling.
Bakgrund?
IFC har länge varit ett leverans och utbytesformat för BIM inom nybyggnation och förvaltning av fastigheter. De sista åren har det växt fram en mycket aktiv och intressant utvecklar-community runt det öppna IFC-formatet. Numera finns det såväl projekteringsverktyg, kalkylfunktioner, interaktiva visualiseringar och publiceringsplattformar som bygger på IFC. Nu införs det också som standard inom infrastruktur och bl. a. Trafikverket kommer ställa krav på IFC-leveranser i deras kommande infrastrukturprojekt. CityGML är motsvarigheten på GIS-sidan där man jobbar med 3D-objekt för att visualisera byggnader, städer och infrastruktur.
Vilka står för utmaningarna?
Trafikverket kommer att formulera utmaningarna som teamen ska hitta lösningar på.
Vilka får delta?
Alla organisationer, företag, offentliga myndigheter och universitet/högskolor som jobbar med, har intresse av eller undervisar utvecklare inom BIM och GIS och som vill visa upp vad som går att göra inom 3D och data med öppna format är välkomna att delta.
Vad vill vi se?
Vi vill se lösningar inom infrastruktur, BIM och GIS som använder öppna 3D-format och systemlösningar för att skapa en mer effektiv, digitaliserad och hållbar samhällsbyggnadsprocess med hjälp av data och visualiseringar.
Hur kommer hackathonet gå till?
Varje organisation som vill delta gör detta på egen hand. Teamen som ska bestå av 2-6 personer jobbar självständigt under den vecka som hackathonet pågår. De lösningar som tagits fram presenteras genom en inspelad demo på max 4 min per team. Videon ska visa upp vad man åstadkommit och vilka problem man har lyckats lösa. Deltagande organisation eller företag kan ha flera team.
Boka in coachning om hur AI kan vara del av lösningarna på utmaningarna
AI Arena kan hjälpa lagen i hackathonet med AI-coachning. Under perioden för hackathonet den 26 september till 2 oktober kan ni boka in ett coachningstillfälle kl 14-15. Ni får då coachning av Johan Wållgren på Data Edge, som är en senior konsult inom Data Science och maskininlärning. Hans senaste uppdrag var hos Spotify och innan dess har han varit Lead Data Scientist på Stockholm Exergi. Det finns fem tillfällen, så först till kvarn. Kontakta ann-kristin@bimalliance.se om ni vill boka in coachning.
Lagen får tillgång till Nationella Riktlinjer under hackathonet
Under perioden för hackathonet öppnar BIM Alliance upp Nationella Riktlinjer till samtliga deltagare. Här kommer användaruppgifter. Ni når Nationella Riktlinjer på: https://www.nationella-riktlinjer.se/. Logga in vid ”Meny” högst upp.
Tävlingsbidrag
Skicka in en film - ett färdigredigerat tävlingsbidrag via WeTransfer (eller liknande tjänst) senast den 2 oktober till info@bimalliance.se
Max 4 min film i högupplöst mp4-format som visar lösningen på utmaningen.
I kommentarfältet anger du följande innehåll:
a. Namn på teamet
b. Namn, titel och organisation på teamdeltagare
c. Ange vilken utmaning ni jobbat med
d. Rubrik på tävlingsbidraget
e. Kort presentation av er lösning
Finalisterna kommer att publiceras på BIM Alliance YouTube kanal och presenteras på Konferensen ”Arbeta Smart inom planering och byggande” den 5 oktober på Kulturhuset Stockholm så boka in det datumet i kalendern redan nu för då vill vi ha dig på plats.
Arrangörer
BIM Alliance, Geoforum Sverige, AI Arena, Sweco och Trafikverket.
Juni
Intresseanmälan öppnar – anmäl dig och ert lag för att få löpande information
28 augusti
Utmaningen presenteras
26 september
Hackaton startar. Invigning med öppningscermoni
26 september – 2 oktober
Lagen jobbar fram lösning i egen regi
2 oktober
Sista dag att lämna in tävlingsbidrag
5 oktober
Finalister presenteras och vinnare utses under festliga former på konferensen ”Arbeta smart inom planering och byggande” på Kulturhuset, Sergels torg, Stockholm.
Intresseanmälan
Hacket är avslutat för denna gång och det går inte att anmäla sig.