Om konferensen

Arbeta smart inom planering och byggande är en nationell årlig konferens om digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen, som arrangeras av BIM Alliance och Geoforum Sverige. Här möts aktörer som vill utveckla och snabba på digitaliseringen inom området. Konferensen arrangeras för att visa på nyttan med att jobba datadrivet och på hur långt vi har kommit i digitaliseringen. Partners till konferensen i år var Lantmäteriet och Trafikverket.

Tre personer på en scen
Bostadsminister Andreas Carlson, Susanne Nellemann Ek och Sofi Almqvist

Genomgående tema för dagen var öppna format och standarder samt hur AI kan bidra i processerna. En välkommen gäst på konferensen var bostadsminister Andreas Carlson som meddelade att regeringen beslutat att ge Boverket i uppdrag att ta fram stöd för offentliga aktörer för användandet BIM.

Susanne Nellemann Ek, vd BIM Alliance och Sofi Almqvist, vd Geoforum Sverige inledde konferensen och Anna Martin Bell, Proposphere modererade dagen.

Ur programmet:

Ulla Kronborg Mazzoli, Chefsrådgivare, danska myndigheten för dataförsörjning och infrastruktur, gav oss en nordisk och internationell utblick. Hur ser den digitala utvecklingen ut i Norden, EU och resten av världen?

Malin Klintborg, Uppdragsledare, Lantmäteriet, Kristina Einarsson, Uppdragsledare Boverket och Daniel Söderlindh, chef Digital Projekthantering, Trafikverket, berättade om hur arbetet med att digitalisera samhällsbyggnadsprocessen på nationell nivå i Sverige ser ut. Vi fick även en uppdatering kring aktuella regeringsuppdrag från Lantmäteriet, Boverket och Trafikverket.

Helena Johansson, Verksamhetsutvecklare, Lantmäteriet och Daniel Femerström, vd, Buildility pratade om att "standardiserade offentliga data på ett och samma ställe ger nytta i en digital samhällsbyggnadsprocess". Av Mattias Roupé, Avdelningschef och Docent Construction Management, Chalmers Tekniska högskola, fick vi höra om "Framgångsfaktorer för digital transformation i byggprocessen".

Anna Martin Bell, Carl Ståhle, Trine Nykjär och Jonny Halvarsson

Under programpunkten "Sverigesvepet - digitalisering inom kommun och allmännyttan" gjordes ett nedslag hos några av landets kommuner och hos allmännyttan. Carl Ståhle, Digitaliseringsexpert, Sveriges Allmännytta, talade om vad som händer inom allmännyttan. Jonny Halvarsson, GIS strateg, Luleå kommun, berättade om digitalt planprogram i Luleå och Trine Nykjär, Enhetschef, Geodataenheten, Malmö stad, berättade om hur de arbetar med öppna data i Malmö.

Efter lunchen fick vi lyssna till Sofia Malmsten, grundare och vd, Parametric Solutions, när hon talade om "Innovativa lösningar för framtidens stadsplanering". Vi hörde även när Ann-Kristin Belkert, vd, Actinate och Projektledare, AI Arena, berättade om hur "AI-klivet stöttar AI-tillämpning – från uppstart till uppskalning". Emma Hult, Projektledare, IQ Samhällsbyggnad, presenterade och berättade om "Shift2Access - ett förslag till innovationsprogram som ställer om Sverige".

Camilla Berggren-Tarrodi, Projektledare på RISE, talade om "Digital vision Sverige – en nationell hubb för digitala tvillingar inom samhällsbyggnadssektorn". Vi fick också höra Elisabet Spross, Sektionschef för Informationsteknik och ledningssystem på Svenska institutet för standarder (SIS), prata om "Att leda innovation för hållbar samhällsutveckling".

Bild på fem personer under ballonger med text
Finalister och vinnare i BIM-GIS Hackathon 2023

Mot konferensen slut presenterades finalisterna i BIM-GIS Hackathon 2023 och det vinnande laget Team Paramountric korades. Läs mer om hacket och se finalisterna lösningar.

Dagen avslutades festligt med bubbel, snittar och mingel tillsammans med våra utställare, AI Arena, Nationella Riktlinjer, Aveki, GS1 Sweden, Onbird och Tribia.

Hoppas vi ses igen nästa år!

Uppdaterad den