Nationellt datalexikon för byggbranschen
I centrum för projektet står utvecklingen av digitala datamallar, som används för att specificera egenskaper hos byggprodukter och komponenter. De här datamallarna ska sedan samlas i ett nationellt datalexikon, där de görs tillgängliga för hela branschen. När en datamall fylls i bildas ett datablad, och detta system kommer även att användas för framtida krav på prestanda- och miljödeklarationer enligt EU:s nya lagstiftning.
Samarbete inom samhällsbyggnadssektorn
Projektet, lett av Martin Erlandsson från IVL Svenska Miljöinstitutet, fokuserar på att samordna branschens arbete och lägga grunden för en digital informationsmodell som följer produkters livscykel. Flera branschorganisationer arbetar redan med att utveckla produktdatamallar och samordna egenskapskrav från olika direktiv. Målet är att skapa en enhetlig standard för hur byggprodukter ska beskrivas och vilka egenskaper som ska vara publikt tillgängliga.
BIM Alliance och IVL Svenska Miljöinstitutet har bjudit in aktörer från samhällsbyggnadssektorn till sex stycken workshops för att starta upp samarbetet kring ett nationellt datalexikon.
"Workshops har hållits i bred branschsamverkan och värdegrunder, vägval och strategiska beslut har tagits fram, vilket ger en bra bas för det fortsatta arbetet" säger Ann-Kristin Belkert, projektledare för det första arbetspaketet.
Pilotprojekt och fortsatt utveckling
Under projektets nästa fas kommer fokus att ligga på systemdatamallar, som inkluderar alla typer av byggkomponenter och utrymmen. Projektgruppen arbetar med att visa hur digital kravställning kan hanteras genom hela livscykeln, från design till förvaltning, med hjälp av dessa mallar. En central vision är att entreprenörer i framtiden inte bara levererar fysiska byggnadsverk utan också digitala informationsmodeller – så kallade "digitala tvillingar".
Vill du engagera dig?
Om du vill läsa mer och följa projektets utveckling, se projektsidan på Smart Built Environments webbplats, där uppdateringar och slutrapporter publiceras. Martin Erlandsson uppmanar även intresserade att kontakta honom direkt för mer information eller engagemang i projektets kommande faser.