Standard för säkra mensprodukter årets vinnare 

Priset gick i år till The Case for Her, för deras engagemang i arbetet med standarder för säkra mensprodukter. Juryns motivering löd: "Med en enastående förmåga att identifiera och adressera globala hälsoutmaningar är The Case for Her starkt bidragande till den första internationella standarden för säkra mensprodukter, samt till att fler utvecklingsländer kan delta och göra sin röst hörd. Standarden öppnar nya marknadsmöjligheter för svenska företag och förbättrar 1,8 miljarder kvinnors och flickors utsikter att kunna delta i samhället på lika villkor, varje månad".

Vinnaren fick inte bara äran utan också 25 000 kronor att donera till välgörande ändamål​. Övriga finalister var klädföretaget Kappahl och Målarkalk Lera i i Norden. Läs mer om priset och finalisterna.

Standardiseringspriset

Priset är en årlig utmärkelse som lyfter standardiseringens betydelse för utveckling och ett hållbart samhälle och arrangeras av SIS, Svenska institutet för standarder. Juryn består av framstående personer inom akademi och näringsliv och prisest delas ut till den organisation som på mest kreativa sätt stärker svensk konkurrenskraft och bidrar till samhällsnytta genom standardisering.

Även i år satt BIM Alliance vd Susanne Nellemann Ek med i juryn för priset. Susanne har tidigare vunnit Amospriset, föregångaren till Standardiseringspriset. 

– Standarder är en avgörande förutsättning för att skapa spårbarhet, minska klimatpåverkan och främja hållbarhet. De bidrar också till att höja kvaliteten genom enhetlig och strukturerad informationshantering, något som är centralt för branschens digitala transformation, säger Susanne. 

 

 

World Standards Day – en global manifestation för innovation och hållbarhet

Den internationella standardiseringsdagen World Standards Day firas världen över den 14 oktober varje år. Syftet med firandet är att öka medvetenheten om den avgörande roll som standarder spelar för en hållbar samhällsutveckling och för att skapa en mer rättvis och hållbar värld. 

 100 år av standardisering i Sverige

Under 2024 års firande i Stockholm diskuterades hur standarder bidrar till att möta globala utmaningar, från klimatförändringar till social rättvisa. Den här dagen markerade också 100 år av arbete inom standardisering i Sverige, där SIS har spelat en central roll för att driva utvecklingen framåt.

Uppdaterad den