
Under årets Almedalsvecka deltog Susanne Nellemann Ek, vd för BIM Alliance, i ett seminarium arrangerat av Sweco och samtalet handlade om de nya allmänna bestämmelserna och vilka innovationsmöjligheter som följer med AB 25. Diskussionen kretsade kring både möjligheter och hinder – och den avgörande frågan: är branschen redo?
Susannes budskap var tydligt: för att kunna dra nytta av digitala verktyg i praktiken krävs broar mellan teknik, juridik och verklig tillämpning. Tekniken finns på plats, och regelverken tillåter digitala arbetssätt, men det är i det praktiska genomförandet som utmaningarna kvarstår.
– Vi vet att det finns ett värde i att dela data genom hela värdekedjan, men branschen behöver stärka sin juridiska kompetens, särskilt inom IT-rätt och AI Act, säger Susanne.
Utmaningar som kräver samverkan
För att driva utvecklingen krävs lösningar på flera viktiga frågor, bland annat hur innovationer skyddas och hur ansvar tydliggörs när information delas i digitala modeller. En väg framåt är affärsmodeller med fokus på samverkan. Typiskt för samverkansmodeller är att beställare, konsult och entreprenör tecknar ett och samma avtal präglat av transparens, med projektets bästa som gemensamma mål och anpassade prismodeller som ger incitament för ny teknikutveckling.
Två andra viktiga frågor som diskuterades var hur mindre aktörer som ofta kommer in sent i projekten inkluderas, och hur digitala modeller hanteras i komplexa projekt med flera etapper och förändringar. Här vill BIM Alliance uppmärksamma den nya standarden SS-EN ISO 7817-1:2024, som definierar olika nivåer för informationsbehov. Det är ett bra verktyg för att skapa struktur, tydlighet och tillit i digitala processer.
Möjligheter att ta vara på
Sverige har bland de högsta byggkostnaderna i Europa, samtidigt som klimatpåverkan från sektorn är stor. Digitala modeller som används genom hela byggprocessens livscykel, kan minska misstag, möjliggöra bättre kostnadsberäkningar, öka säkerheten och främja återbruk. Samtidigt, så står många aktörer står oförberedda inför de nya digitala krav som kommer.
Remissutgåvan av de nya bestämmelserna i AB 25 öppnar för möjligheten att arbeta parallellt med både traditionella och digitala metoder vilket är en viktig signal för branschens omställning. Men risken är stor att vi halkar efter om vi väntar ytterligare 15–20 år på en bred implementering.
BIM Alliance har tidigare lämnat ett yttrande på remissutgåvan av AB 25, där vi särskilt lyfter behovet av gemensamma och tydliga standarder för hur information i digitala modeller ska hanteras.
Branschen är inte redo – men vi är duktiga på att ställa om när det blir skarpt läge. Därför är det avgörande att vi redan nu rustar för digitala arbetssätt som möjliggör effektivare, säkrare och mer hållbara byggprocesser.
AI-BOB utsedda till årets startup-företag

För BIM Alliance-medlemmen AI-BOB blev höjdpunkten under Almedalsveckan när de utsågs till "Startup Company of the Year" i Techarenans prestigefyllda tävling Techarena Challenge. Tävlingen lyfter fram och prisar innovativa och entreprenöriella bolag med unika lösningar och affärsidéer.
AI-BOB har utvecklat en digital tjänst som förenklar byggbranschens vardag genom att göra byggregler lättillgängliga, begripliga och direkt integrerade i arkitekters och fastighetsutvecklares befintliga arbetsflöden.
BIM Alliance gratulerar AI-BOB till en imponerande prestation!
Digitaliseringsstrategin - hur omsätts den i praktiken?

BIM Alliance lyssnade till ett seminarium arrangerat av Techalliansen, där bland andra civilminister Erik Slottner medverkade. Fokus låg på AI-kommissionens arbete och regeringens nya digitaliseringsstrategi – ett förslag som innehåller både konkreta åtgärder och en tydlig ambition: att göra Sverige till ett ledande digitalt föregångsland. Diskussionen kretsade kring hur dessa mål ska bli verklighet och hur politiken kan omsättas i praktisk handling.
Det vi tar med från samtalet är, att nu finns regeringens digitaliseringsstrategi på bordet, men de stora investeringarna i offentlig sektors digitalisering kvarstår dock att genomföra. Digitaliseringsstrategin innehåller endast mindre åtgärder.
-En aktivitet är att en molntjänstpolicy ska tas fram för offentlig sektor, vilket är en bra prioritering, säger Susanne Nellemann Ek.
Genom att vi får klarhet i vad som gäller så kan lösningar tas fram och vi slipper den förlamande avvaktan som vi lider av idag.
Digitala verktyg och AI - för effektivt och transparent byggande

Almedalsveckan mest konkreta och matnyttiga programpunkt stod Stiftelsen Byggekologi för. Fokus låg på hur digitala verktyg och AI kan bidra till ett mer effektivt och transparent byggande, med tydlighet kring hållbarhetskrav, klimatpåverkan och materialval genom hela livscykeln: från idé och projektering till produktion, användning och återbruk.
Allt är krav. I dagens bygg- och förvaltningsprocesser finns det krav på nästan allt, från hållbarhet och klimatpåverkan till ekonomi, säkerhet och funktion. Men för att kraven ska kunna följas effektivt i digitala arbetsflöden måste de vara digitalt hanterbara. Visionära föreställningar och ord om hållbart och effektivt byggande samt förvaltning måste omsättas till maskinläsbara krav för att vi ska kunna göra konsekvensanalyser och uppföljningar av ambitionerna.
Robert af Wetterstedt, specialist på hållbart byggande och Intressentgruppsledare i BIM Alliance, visade steg för steg på hur man idag kan jobba systematiskt med hållbarhetsdata för datadrivna beslutsprocesser, något som var mycket uppskattat av publiken. Ulf Bergvall, expert inom digital kravhantering presenterade också hur digitalisering och AI används för effektiv kravhantering och obrutna informationsflöden. Här fick vi valuta för investerad tid i Almedalen.
Stort antal medlemmar på plats
Almedalsveckan har bjudit på intensiva dagar fyllda med samtal och viktiga möten. För oss på BIM Alliance har det varit särskilt värdefullt att få träffa så många av våra medlemmar på plats. Att få ta del av era erfarenheter, idéer och inspel stärker vårt gemensamma arbete, att driva digitaliseringen i samhällsbyggnadssektorn framåt.
Tack för alla samtal, seminarier och spontana möten!