Per Ström från Avantec vann BIM Alliance första hackaton med bidraget ”BIP och CoClass”. Juryns motivering löd: ”En enkel lösning som kan förenkla branschens övergång till CoClass”.
I BIM Alliance Hackaton 2020 var uppgiften var att använda CoClass API som en del av befintlig eller ny programvara för att hitta lösningar på verksamheters problem ute i verkligheten. Under cirka en månad kunde de tävlande skicka in lösningar till det digitala hacket. Vägledande för juryns bedömning var relevans, innovation och skalbarhet.
Vi ställde några frågor till vinnaren Per Ström.
Hur var det att delta i BIM Alliance hackaton?
– Kul och givande! Hacket hade ett tydligt scope. Det var ett bra tillfälle för att få tillgång till API:t (applikationsprogrammeringsgränssnittet) för klassifikationssystemet CoClass och därmed djupare kunna sätta sig in i dess datamodell.
Kan du på berätta om lösningen på ett enkelt sätt? Vad går den ut på?
– Den går ut på att, via en webbapplikation, få fram förslag på lämpliga CoClass-koder på objekt i befintliga digitala modeller (IFC). Alltså att få hjälp att rationalisera arbetet att klassificera byggdelar med mera. Lösningen bygger på en kombination av tre olika datakällor: IFC, Bipkoder.se och CoClass.
För den som vill fördjupa sig ser processen ut så här:
1. Användare släpper en IFC på en webbsida. Data bearbetas och alla unika typbeteckningar (IV01 etc) som används hämtas ut.
2. Anrop mot API för BIPkoder.se sker för att matcha typbeteckningarna från IFC mot typbeteckningarna från bipkoder.se
3. Matchande data från bipkoder.se används för att anropa CoClass API
4. Svar från CoClass är de koder som kan vara tillämpbara på respektive typbeteckning.
Har du fått någon feedback på hur den kan komma till nytta?
– Ja jag har fått en del olika förslag på bra case för tillämpning av detta. Lösningen ligger på bip-coclass.azurewebsites.net och är helt gratis att använda, avslutar Per Ström.
BIM Alliance Hackaton 2020 arrangerades av Intressentgrupp Mjukvara med Nicholas Alvén i spetsen. Vi ställde några frågor även till honom.
Ni testade ett nytt sätt att jobba genom att arrangera BIM Alliance Hackaton 2020. Hur gick det?
– Idén var att just testa att arrangera ett hackaton och lära oss av det. Sen ville vi också se hur CoClass API kan användas för att lösa verkliga behov. Överlag tycker jag det gick bra. En positiv del som jag uppskattade mycket var diskussionerna med juryn om digitaliseringsbehov och CoClass.
Hur tar ni vara på resultatet och erfarenheterna?
– Jag tyckte Avantecs vinnande bidrag visar på att det finns ett behov av mindre webbapplikationer som löser ett specifikt steg i byggprocessen, och får den att sitta ihop. Denna erfarenhet tar Intressentgrupp Mjukvara med sig till nästa år. Kanske kör vi till och med ett intressentgruppmöte på detta tema i vår.
När är det dags igen? Och vad blir det för tema på BIM Alliance Hackaton 2021?
– Vi siktar på efter sommaren. 2021 kommer bli året då AI-genererad projektering börjar ta marknadsandelar – så kanske något om det, avslutar Nicholas Alvén.
Juryn i BIM Alliance Hackaton representerade bolag som alla har behov av tjänster som stödjer bolagens digitala resa mot ökad hållbarhet och effektivitet, där klassifikationen CoClass är en viktig pusselbit. Den bemannades av:
- Anna Martin, Akademiska Hus
- Sara Hederos, Trafikförvaltningen SLL
- Henrik Wendelsson, PEAB
- Pouriya Parsanezhad, SISAB
- Rogier Jongeling, Nationella Riktlinjer.
Som vinnare får Avantec två års kostnadsfritt nyttjande av CoClass-APIet för kommersiellt bruk samt möjlighet att presentera bidraget vid ett kommande BIM Alliance-evenemang.