Årsstämma i BIM Alliance

Stora BIM-dagen 2024 inleddes med lunch följd av BIM Alliance årsstämma. Ordförande Svante Hagman välkomnade medlemmarna tillsammans med vd Susanne Nellemann Ek. Efter årsstämman var det dags för konferens med flertalet inspirerande talare.

Virtuella världar och digitala tvillingar

Temat för årets upplaga av Stora BIM-dagen var virtuella världar och digitala tvillingar. Digitalisering och hållbarhetsfrågor går hand i hand, då information om vad som finns i husen och den byggda miljön skapar förutsättningar för cirkulär ekonomi genom att till exempel återanvända material. På samma sätt skapar visualisering inom stadsplanering förutsättningar för att resurseffektivisera och få kostnadskontroll.

Talarna inspirerade med insikter och framtidsspaningar

Magnus Enzell, ämnesråd inom digitalisering på Finansdepartementet inledde konferensen med att prata på temat "Ett Sverige som återtagit initiativet i en digital omvärld". Magnus berättade om hur Sverige tar en aktiv och ledande roll i att forma den digitala utvecklingen både nationellt och internationellt.

Peter Axelsson, chapter leader, buildingSMART Sweden, gav oss en internationell utblick och berättade om vilka globala trender, utmaningar och möjligheter som vi ser just nu inom den digitala transformationen för samhällsbyggnadssektorn.

Därefter fick vi en presentation av Fabian Ståhl, expert på digitalt byggande på Boverket, på svarsrapporten på regeringsuppdraget om att verka för digitalisering av byggprocesser genom att ta fram ett stöd för offentliga aktörer för användning av BIM. Presentationen följdes av en reflektion från Pouriya Parsanezhad, Riksbyggen och Ramyar Hamarashid Örebro kommun om vad det innebär framåt.

Michael Strömgren, vice programledare, Smart Built Environment delade med sig av aktuellt från Smart Built Environment, som är ett strategiskt innovationsprogram för hur samhällsbyggnadssektorn kan bidra till Sveriges resa mot att bli ett globalt föregångsland som realiserar de nya möjligheter som digitaliseringen för med sig.

Efter det talade Anders Aabakken, avdelningschef Teknik och miljö på Trafikverket på temat "Robusta transportsystem genom digitaliserad tillgångsförvaltning". Vi fick höra om hur man för samman anläggningsinformation med tillståndsbedömning, åtgärdsplanering och kundleverans i form av tåglägen/tillgänglig väg och ärendehantering samt övriga informationsleveranser.

Anna Eliasson, digital ledare och Anna Lundkvist, projekteringsledare, Skanska delade insikter från projektet Ängelholm-Maria. Praktiskt tillämpning av BIM i ett projekt bestående av 23 broar, 24 km järnväg med en budget på 2,8 miljarder. Presentationen följdes av ett panelsamtal där Susanne van Raalte och Anders AAbakken från Trafikverket deltog tillsammans med Anna Eliasson och Anna Lundkvist.

Åsa Engström, IT- och digitaliseringschef på Uppsalahem, gav exempel på temat "Vilken roll spelar information och data för att nå målsättningen av hållbarare fastigheter" Vi fick höra om hur en datadriven organisation kan leda till mer effektiv och lönsam fastighetsförvaltning samtidigt som det underlättar för att nå framtida hållbarhetsmål.

Programmet avrundades av Lars Lidén, project manager på Meta Fastighetsadministration och Susanne Nellemann Ek, vd BIM Alliance med en filosofisk spaning om hur den verkliga och virtuella världen smälter ihop och hur det påverkas oss människor. Konferensen avslutades med bubbel och tilltugg där vi firade att BIM Alliance fyller 10 år.