Summiten pågick i tre dagar, med inledande och avslutande gemensamma sessioner. Däremellan träffades de olika samverkansgrupperna (domains) för olika intresseområden, liknande BIM Alliance intressentgrupper.

För första gången anordnades Summiten tillsammans med CIB W78 (International Council for Research and Innovation in Building and Construction) med fokus på IT i byggbranschen. Det gav deltagarna möjlighet att också ta del av det senaste inom forskning och utveckling.

Sverige hade 18 deltagare på plats, bland annat från BIM Alliance, Tekniska Högskolan i Jönköping och Kontrast Arkitekter som var nominerade i buildingSMART openBIM Awards.

Deltagare på buildingSMART Summit
Deltagare på Summiten, många med den fina röda hatten som delades ut till alla

Take aways från veckan

Tema för konferensen var “The present and the future: enhancing openBIM workflows” och några take aways från veckan var bland annat:

  • openBIM Workflow - Temat för Summiten handlade om hur openBIM workflow nu börjar omsättas i praktiken i många projekt och med efterföljande diskussioner om vad som behöver förbättras och utvecklas. Med IFC (Industry Foundation Classes) som grund byggs ett arbetsflöde som innehåller verktyg och standarder för att krav, definitioner, överföringsformat, ärendehantering, validering och datadelning. Det var många bygg-, anläggnings- och utvecklingsprojekt som praktiskt visade hur IDS (Information Delivery Specification) nu kan användas för att formulera maskinläsbara krav, ofta i kombination med bsDD (buildingSMART Data Dictionary) för att hämta definitioner, klasser och egenskaper.
openBIM Workflow

Det här är något vi behöver titta vidare på i Sverige, framför allt när det gäller IDS för maskinläsbar kravställning och hur bsDD kan användas som en plattform för gemensamma definitioner och klassifikationer.

  • European openBIM Forum – Inom bSI finns ett forum för de europeiska medlemmarna, EOF, European openBIM Forum. Forumet har som uppgift att vara en gemensam europeisk röst för att påverka europeisk lagstiftning och utveckling inom området. Det görs genom dialog med EU-kommissionen och aktuella projekt på europeisk nivå som digitala bygglov. Ett av Forumets egna projekt är Requirement Frameworks Harmonization där man tar fram en gemensam grund för kravställning inom bygg och anläggning. Projektet leds från buildingSMART Norge och var från början ett nordiskt projekt men intresset från övriga europeiska medlemmar är stort och projektet har lyfts till europeisk nivå.
  • DBP – digital building permits/digital bygglovshantering – Digital bygglovshantering var ett område som fick stort fokus på konferensen. Det är visserligen en liten del i livscykeln för en byggnad men ett område där det finns stora möjligheter att genom digitalisering få en effektivare handläggning och process. Det är också ett område där BIM och GIS möts och behöver bli bättre på att kunna läsa och förstå varandras modeller och scheman.  Det pågår flera projekt på europeisk nivå där också Sverige genom Boverket och Lantmäteriet medverkar. Det kunde konstateras att IDS kan användas för många av kraven men också att IDS idag inte stödjer alla krav i bygglovsprocessen.
CHEK – ett projekt från TU Delft

CHEK – ett projekt från TU Delft som använder BIM, GIS, IDS mm för att automatisera bygglovsprocessen. Gemensamt på europeisk nivå kan vara att titta på de fyra aspekter som nämns ovan

  • Utbildning och certifiering – bSI Professional Certification utvecklas snabbt, både på individ- och organisationsnivå. På Summiten presenterades den nya utbildningen för Practitioner, dvs den mer avancerade nivån på certifiering. I Sverige har vi ännu inte bestämt om vi ska ansluta till utbildningsprogrammet och göra en svensk version. Det kräver i så fall insatser både av BIM Alliance och organisationer som kan genomföra utbildningen. 
    Den första nivån, Entry level, är gratis online. Där finns bra grundläggande texter om BIM och hur det hänger ihop med ISO 19650 och bygg/anläggningsindustrin i stort. Gå gärna in och läs och gör sedan testet på Entry Level - Introduction - buildingSMART Professional Certification
bSI Professional certification programme
bSI Professional certification programme

 

  • Sustainability strategic group – bSI har en strategisk grupp som arbetar med frågor kring hållbarhet och hur relevant data ska tas in eller kopplas till IFC. Det finns en tydlig relation mellan BIM till vad som görs på Europeisk nivå med digitala produktpass, DPP, och andra regelverk som CPR (Construction Products Regulation) där det regleras vilken information som ska finnas för produkter. IDS kan användas för att ställa krav på vilken information som ska finnas och hur den ska delas. Gruppen presenterade den strategiska inriktningen vilket kort kan beskrivas som:
    1. Utveckla en IDS-specifikation som kan anpassas till olika tillgångars livscykler.
    2. Använd LCA-egenskapslistor baserade på ISO 22057 (finns i bSDD).
    3. Undvik att lagra produktdata (t.ex. EPD:er) i BIM; hänvisa istället till datakällan.
    4. BIM ska fungera som input till LCA.
    5. Slutliga LCA-resultat kan dokumenteras i BIM, men de förblir statiska och anpassas inte till modellförändringar.
  • Nästa generation IFC – Nästa generation av IFC, IFC5, är under utveckling och den senaste versionen och de framsteg som gjorts visades på Summiten. IFC5 är en helt ny generation av IFC med en helt ny struktur och bakomliggande arkitektur. IFC5 kommer att bli mer modulärt uppbyggd och anpassad för att lättare kunna integreras och implementeras på olika nivåer. Material finns för dig som vill läsa mer.
  • buildingSMART Awards - buildingSMART International openBIM Awards är ett pris som delas ut till aktörer inom bygg-och anläggningssektorn som visat på nyttan med att använda öppna standarder. Det är de bästa exemplen från hela världen som belönas i tävlingen. Det finns ett tiotal klasser att tävla inom och inför den slutliga bedömningen utses tre nominerade finalister i varje klass. I år medverkade Kontrast Arkitekter med projektet Origo i klassen Design for buildings. I stenhård konkurrens blev Kontrast Arkitekter med projektet Origo en av tre nominerade finalister, se gärna Kontrasts inlägg med foton från eventet. Ett stort grattis till Kontrast Arkitekter som tog sig nästan hela vägen och dessutom var med på Summiten. Kontrast Arkitekter har visat att svenska bidrag kan nå långt i tävlingen och vi hoppas att det kan inspirera andra att vara med 2025!  
Foto på Hanif Pourghazian och Erfan Samadi, Kontrast Arkitekter och Peter Axelsson, BIM Alliance i den vackra konferensanläggningen
Hanif Pourghazian och Erfan Samadi, Kontrast Arkitekter och Peter Axelsson, BIM Alliance i den vackra konferensanläggningen

Vill du veta mer?

Är du nyfiken på mer efter detta axplock? Ta gärna del av presentationer och inspelningar från konferensen

Vi har även tagit fram en lista med standarder i BIM-sammanhang

buildingSMART Awards

Kanske är du involverad i ett projekt i Sverige som drar nytta av BIM i öppna format och som du tycker förtjänar internationell uppmärksamhet? Då ska du nominera projektet till buldingSMART International Awards även kallat VM i BIM.

buildingSMART Awards program är ett bra sätt att marknadsföra sig och visa på bra lösningar. BIM Alliance kan vara med och stötta svenska bidrag om det är önskvärt.

Vid konferensen hösten 2025, i Berlin, kommer vinnarna att presenteras!

Nästa summit: Singapore 2025

Nästa summit kommer att hållas i Singapore, 18-20 mars, 2025. Häng med på en lärorik och intressant konferens! 

 

buildingSMART Sweden

 

Uppdaterad den